Ne kockáztasson és következetesen mérlegelje valamennyi külföldi út szükségességét

Dátum

Ne kockáztasson és következetesen mérlegelje valamennyi külföldi út szükségességét

 

 

Kérjük a polgárokat, hogy nagyon következetesen mérlegeljék valamennyi külföldi út szükségességét. A külföldi üdülést ilyen súlyos járványügyi helyzetben nem ajánljuk.

Ne kockáztasson. Tegyen meg mindent azért, hogy ne terjessze a SARS-CoV-2 vírus új változatait Szlovákiában. Védje azok egészségét, akikkel kapcsolatba kerül.

A helyzet súlyos, a veszély pedig valós.

Köszönjük mindenkinek, aki körültekintően és felelősségteljesen viselkedik.

 

 

Ha külföldről jön haza, tartsa be a következőket:

  • Tartson távolságot a többiektől, az út során viselje helyesen a reszpirátort, és mossa meg vagy fertőtlenítse a kezét mindig, ha lehetséges.
  • A határ átlépésének pillanatában már szerepelnie kell az „eHranica” formanyomtatvány (http://korona.gov.sk/ehranica) nyilvántartásában. Ha repülővel lép be Szlovákia területére, egyidejűleg köteles a közegészségügy védelmének érdekében kitölteni az utas felkutatására szolgáló elektronikus formanyomtatványt, amelynek elérhetősége: https://www.mindop.sk/covid/.
  • Elkerülhetetlen, hogy a határ átlépését követően azonnal 14 napos karanténba vonuljon. Az elkülönítésről köteles tájékoztatni kezelőorvosát.
  • A RT-PCR módszerű tesztelést legkorábban a Szlovákiába való visszatérést követő 8. napon végeztesse el magán.
  • Ha kizárólag az EU tagállamait, Izlandot, Norvégiát, Lichtenstejnt, Svájcot vagy Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságát látogatta meg és nincsenek tünetei, a karantént tesztelés nélkül is befejezheti, a 14 napos határidő leteltével.  Abban az esetben, ha másik országban járt, a karantén a COVID-19 megbetegedésre irányuló RT-PCR teszt negatív eredményének kézhezvételével fejezhető be. A karantén teszt nélkül nem fejezhető be, abban az esetben sem, ha nincsenek tünetei.
  • A 14 napos karantén során ne hagyja el az elkülönítés helyét és ne fogadjon látogatókat. Ne feledje, hogy Önnel együtt szigorú karantén vonatkozik háztartásának többi tagjára is, beleértve a gyermekeket is. A 10 évesnél fiatalabb gyermekeket csak abban az esetben tesztelik, ha arról a kezelőorvos vagy az illetékes regionális közegészségügyi hivatal így dönt. Az elkülönítés számukra a közös háztartás többi tagjával egyidejűleg ér véget.
  • A 14 napos időtartam letelte előtt ne menjen be a munkahelyére és ne engedje gyermekét közösségbe. Annak kockázatát, hogy a fertőzés csak a tesztelést követően teljesedik ki szervezetében, saját felelősségteljes viselkedésével tudja legjobban csökkenteni.

 

 

 

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala és a regionális közegészségügyi hivatalok